Fűszernövényeket termeszteni balkonládában
még kezdő kertésznek is hálás feladat, révén, hogy a legtöbbjük eredetileg is
hozzászokott a sanyargatáshoz. Az olyan nagy kedvencek mint a rozmaring, a
bazsalikom vagy a zsálya a Földközi tenger meleg és száraz mediterrán
partvidékéről származik, egy napos balkon vagy terasz tehát ideális a
termesztésükhöz. Egy tanácsot mindenesetre érdemes megfogadni: minél nagyobb
edénybe vagy ládába ültessük a növényeket, így jobban érzik majd magukat és
nekünk is kevesebbet kell öntöznünk őket, mivel a nagyobb földtömeg lassabban
melegszik át és szárad ki. S bár sok fűszernövény szereti a napfényt és a
meleget, az igazi nyári forróság elől nem árt azonban olyan szegletet keresni
nekik, ahol nem kell egész idő alatt a tűző napon aszalódniuk. Gondoljuk csak
meg, a kőpadló, a falak mind mind visszasugározzák a meleget.
A boltokban kapható általános földkeverékbe
ültetve általában jól érzik magukat, főleg ha a jobb minőségűt és nem a
legtőzegesebb fajtát választjuk, vagy ha mégis azt fogtuk ki, akkor érdemes
1/3-2/3 arányban normál termőfölddel keverni és egy kevés homokot is tenni a
keverékbe, hogy a talaj laza legyen és ne tömörödjön össze nagyon az első
öntözést követően.
A zöld fűszernövények között
találunk évelőket és egy nyáriakat is. Évelők a kakukkfű, a borsikafű, a már
említett zsálya (nem mindegyik fajta!), a menta (mojito :), a citromfű, a
levendula, a tárkony és ha kellően védett helyen teleltetjük: a rozmaring is.
Érdemes őket a telet követően finoman visszavágni, így újult erővel állnak majd
neki a növekedésnek és pillanatok alatt benépesítik a számukra kijelölt
balkonládát vagy cserepet. Egy másik trükk, hogy ha virágzás után levágjuk az
elszáradt virágokat és éppen csak hogy visszavágjuk a végeiket, újra hajtani
kezdenek majd, így tovább élvezhetjük az ízüket, mivel a legtöbbnél a friss
hajtásvégeket vagy leveleket érdemes felhasználni a fűszerezéshez. Nagyobb
cserepet válasszunk akkor is, ha a vasárnapi húslevest a maggi növénnyel vagy
másik nevén a lestyánnal szeretnénk ízesíteni, én mindenesetre nagyon szeretem
az ízét. A földbe visszahúzódva telel át és a következő tavasszal újra kihajt,
nagy termetű, dekoratív növény.
Népszerűségben vitathatatlanul a
listavezető zöldfűszer az egynyári bazsalikom, amelynek egyre különlegesebb
fajtáit fedezhetjük fel a faiskolai polcokon: létezik például az apró levelű,
kis termetű görög változat, ami talán még zamatosabb mint a hagyományos és az
igen dekoratív bordó színű is. Nyugodtan lehet próbálgatni a fajtákat és
személy szerint fűszerezésre inkább a zöld változatokat használom és a bordóban
inkább csak gyönyörködöm. Egyik újabb kedvencem a koriander, szintén egynyári
növény. Ha netán ritkábban főznénk egzotikus ételeket, a kecses fehér
virágaival akkor is el fog bűvölni bennünket. De ez még nem minden, van itt egy
másik különlegesség is, az olasz szalmagyopár vagy bevásárló csarnoki fedőnevén
curry növény. Ha végigsimítunk rajta tényleg erős, fűszeres curry illatot
áraszt.
A paleo étrenddel hódít az új
őrület: a Stevia vagy magyarul jázmin pakóca, amelynek levele kiváló édesítő
szer, de figyelem csak azok vállalják be, akik biztosan tudják, hogy télre lesz
hová bevinniük, hiszen ez a Dél-Amerikában honos növény nem fog megbirkózni nálunk
a téli hideggel.
Ha aztán belejöttünk az
ültetésbe, bátran kísérletezhetünk a mangoldok különlegesebb színes levélnyelű
változataival, a kisebb termetű, színes paradicsomokkal vagy akár a balkon
ládában tartható eper tövekkel, díszes levelű káposzta-félékkel is.
A balkonunk vagy a teraszunk
pillanatok alatt remek kiskertté alakítható csak egy kis kreativitás szükséges
hozzá, színekkel, levélformákkal és illatokkal is kísérletezhetünk, csak egyet
ne tegyünk! Ne feledkezzünk meg róluk és ne sanyargassuk őket öntözés és
odafigyelés nélkül. Ha csak napi néhány percet szánunk rájuk hálásak lesznek és
finomabbnál finomabb ízekkel örvendeztetnek majd meg minket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése