hangzik a viccesnek vagy időnként
ennél rossz májúbbnak szánt :( mondás. De el kell keserítenem az
ellendrukkereket, mert határozottan állíthatom, hogy nem. A „bio” belülről jön és az ember nem akarja saját magát becsapni.
Vannak viszont titkos fegyverek,
amiknek a jótékony hatását növény is, gazda is megérzi (ez utóbbi először is az
orrával). Érdemes kipróbálni őket vegyszerek helyett!
A klasszikus: a vízben áztatott csalán leve. A szaga mellett a lé
is nagyon hatásos! Friss, leginkább virágzás előtt álló csalán növényeket
(hőmérséklettől függően 5-10 napig) kell áztatni, ha szükséges higítani, bár
ellentétben a vegyszerekkel ezt nem lehet túl adagolni, majd akár
permetlészerűen a levelekre kijuttatni. A kijuttatás szabályai hasonlóak a
permetezéséhez, nem szabad tűző napon öntözni a leveleket! Én leggyakrabban
öntözővízként juttatom ki, rászerelem a kannára az öntöző rózsát és alaposan
megöntözöm a növényeket a csalánlével. Érdemes már nagyon korán, a palánta
neveléskor vagy a magok kikelése után elkezdeni a csalánleves öntözést. Csodásan
erősíti a növény védekező képességét, így az jobban ellenáll a betegségeknek.
Nekem a kertem három pontján is
van saját csalánosom, egyszer csak megjelentek és én megörültem nekik. Először
is nem kell messze menni az alapanyagért, másodszor pedig kifejezetten jól
mutatnak ott, ahova beköltöztek, különösen kora tavasszal, amikor az ember zöld
szín toleranciája egyébként is az egekbe szökik.
Családbarát tipp amit érdemes
megfogadni mindjárt az elején: a különböző levek készítésére használt hordóimat
a kezdeti próbatételek után elköltöztettem a kert háztól távol eső végébe. Így immár
a három Mr. Orr is lelkesebben támogatja a bio vegyvédelmi módszereimet.
Árokparti csoda: a fekete nadálytő lé. Kissé érdes levelű, bokros
lila virágú növény, aki sportolt a gyökeréből készült kenőcsöt biztosan ismeri.
Nos, bátran lehet gyűjteni a levelét, sőt telepíteni a saját kertünkbe is. Áztatott
leve serkenti a növények növekedését például a paradicsomét, tápanyagokban: nitrogénben
és káliumban gazdag.
A különleges: a mezei zsurló leve,
főzete: Sajnos a mi környékünkön ez a növény igazi különlegességnek számít, de remélhetőleg mások könnyebben hozzájutnak. Én a Mecsekben tett rendszeres látogatásaim alkalmával
szoktam beszerezni a zsurló készletem. Legalább annyira hatásos fegyver mint a csalánlé, elsősorban a gombabetegségek: lisztharmat, monília, a rozsda, a levelek varasodása, a levélfodrosodás,
az egyik legbosszantóbb betegség a paradicsom levélfoltossága ellen véd. Csodás
szer, amit használhatunk a gyümölcsfák tavaszi és őszi lemosó permetezésére is! Érdemes gyűjteni, akár szárítva tárolni és a megfelelő pillanatban áztatással majd, egy rövid (20 perces) főzéssel elkészíteni belőle a permet levet. Természetesen kihűlés után juttatható ki a növényekre!
Biztosan mindenki ismeri, csak nem tudja, hogy ő az: a giliszta űző
varádics: Az egyik legnehezebb
Végezetül a szitált fahamu: Érdemes már télen a fűtés szezon alatt
megkezdeni a gyűjtését, persze csak a tiszta, fahamut szabad gyűjteni, ugyanez
vonatkozik a kerti grillezések végtermékére is (garantáltan alufólia és vegyi gyújtóanyag
mentes legyen!). Mivel a kertész korán kelő lény, a harmatos reggelek a
legalkalmasabbak arra, hogy a szitált hamus vödörrel felszerelkezve könnyen
sétát tegyen a krumpli végeláthatatlan sorai között és könnyed ámde annál gondosabb
mozdulattal kiszórja/szitálja a fahamut a levelekre. Nyugodtan higgye el
mindenki, nincs az a krumplibogár, amelyik szeretné a fahamuval gazdagon megszórt
leveleket rágcsálni. A gyakori esők persze lerombolhatják a hamu kiszóró
művészetünk eredményét, de hát a gyakorlás és a mester mutatnak valami homályos
összefüggést.
És vigasztaljon mindenkit a
tudat, hogy eső után a nem bio éjjel-nappal permetez, ha szerencsénk van
szélmentes időben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése