2015. május 10., vasárnap

A kedvenc paradicsom fajtám: Patvarci óriás rongyos

Sokféle paradicsomot szeretek: a kicsi paradicsomot, a kerek paradicsomot, a fürtös paradicsomot és a koktélt, a piros paradicsomot, a sárga paradicsomot, a fekete paradicsomot, a tigris paradicsomot, a hosszúkást és a gömbölyűt, sőt még a vad paradicsomot is (bár ez nem nagyobb mint egy cseresznye szem), de a kedvencem kétségtelenül a Patvarci óriás rongyos:))


Már a neve is annyira csábítóan hangzik, hogy amint megláttam a tápiószelei génbanki kívánság listán rögtön rendelnem kellett belőle. Nagyon szép növénnyé fejlődtek az első magok, és a nevéhez hűen a többi paradicsom fajtához képest kevésbé szeldelt, ámde nagyméretű, leginkább rongyos zsebkendőre hasonlító leveleket növesztettek. Maguk a növények viszonylag nagyok és szép, nagyméretű paradicsomok nőnek rajtuk, formára emlékeztetnek az ökörszívre.
Az utóbbi időben szerencsére a kisméretű koktél paradicsomok divatja mellett, újra hódít a nagy méretű, régi, befőzésre alkalmas tájfajták divatja is, mint például az Ökörszív paradicsom. Ez a nevét a szép formájú, nagy méretű termésének köszönheti, ami léddús, befőzésre alkalmas. Az én tapasztalataim szerint az egyetlen apró kis hibája, hogy nagyon lassan érik be, sokáig kell várni az első igazán érett paradicsomokra. Ezért is lettem a Patvarci óriás rongyos paradicsom rajongója, mert a termése gyorsabban beérik, hamarabb örülhetünk az első paradicsomoknak.

Mindenkinek jó szívvel ajánlom, sőt aki kedvet kapott hozzá, még bejelentkezhet néhány palántáért!


1 megjegyzés:

  1. Kedves Orsolya!

    Nagy örömmel olvasom a bejegyzéseit, nagyon várom, milyen lesz majd a nagy telek, ha jövőre már be lesz vetve.
    Nagyon megtetszett ez a patvarci rongyos, szívesen ültetnék jövőre pár tövet. Cserélhetnénk magot postán? Felajánlanék nagy, gyönyörű gömbölyű narancssárga paradicsommagot, nem csávázott, biokertből való mag :) Tavaly vettem egy biotermelőtől, aki az amerikai bio módon termelő Amish közösség kertjéből szerezte a magot. Nagyon egészséges, finom és szép parit termett, jövőre legalább 10 tövet ültetek belőle. Ez már saját mag. Itt találtam: http://biovetomag.hupont.hu/31/paradicsom (4. fajta, élőben narancssárga) Ha úgy gondolja, vegye fel velem a kapcsolatot:
    bhedit1@gmail.com

    Köszönöm.

    VálaszTörlés